Meer verno.

Dit vinden zij.

Verno vorm
Dit vinden zij..

Gondelvaart & Mienskip

5 september 2018

Eind augustus ontving het dorp aan de Boarn tijdens de 73ste editie van de Gondelvaart circa 8000 bezoekers. Het evenement bestaat sinds 1945 en is anno 2018 één van Frieslands grootste culturele evenementen te water. Ontstaan vanuit de plaatselijke Oranjefeesten is het gondelfeest onderdeel van het jaarlijkse dorpsfeest. Wat de bezoeker wellicht niet weet, is dat de Aldeboarnster buurten al in februari beginnen met de voorbereidingen van de bouw.

De bouw van een unieke gondel is namelijk onderdeel van een ware buurtenstrijd; donderdagavond wordt er gestreden tijdens een quiz, vrijdag staan de gondels centraal en op zaterdag kunnen er punten worden verdiend met een buurtkamp. Op zaterdagavond wordt de winnaar uitgeroepen, die met de eer én het overwinningsschild naar huis gaat. 

Mienskip 
De gondelvaart in het dorp van de zogenaamde tuorkemjitters wordt gedragen door de mienskip, de dorpsgemeenschap. Zonder de enthousiaste inzet en betrokkenheid van de inwoners is het voor de organisatie onmogelijk het grote evenement te organiseren. Rona Dieters, verantwoordelijk voor pr en communicatie, hierover: ,,Iedere buurt krijgt een startkapitaal om de gondels te bouwen en de voorstellingen op het water te produceren. Nagenoeg het gehele dorp is aan het gondelen tijdens het evenement, toch worden ook alle kassa’s en entreepunten bemand door inwoners. Gondelen zit hier in het dna. Als je hier net komt wonen word je er direct bij betrokken. Koffiezetten, naaien, schilderen; iedereen draagt iets bij. Als wij deze inzet zouden moeten missen, als vrijwilligers zouden zeggen ‘we willen niet meer’, dan houdt het op. Zo zwaar leunt de gondelvaart op de steun en inzet van het dorp.” 

Operatie Gondelvaart 
Dat de organisatie van een dergelijk evenement nogal wat voeten in de aarde heeft, is wel duidelijk. Maar ook achter de schermen is er veel mankracht nodig om ‘operatie Gondelvaart’ vlekkeloos te laten verlopen. Dieters: ,,Naast de horeca, die we verpachten aan de plaatselijke horeca en de muziek die een boekingsbureau verzorgt doen wij alles zelf. Ons bestuur is heel uitvoerend en bestaat uit negen personen: één persoon is verantwoordelijk voor de eigen dekschuiten, iemand verzorgt de jaarmarkt en een ander is weer verantwoordelijk voor het feestterrein. Iedereen heeft zijn eigen functie, maar in aanloop naar de gondelvaart doet iedereen gewoon alles, om het zo maar te zeggen. Daarnaast zijn er de functies pr & communicatie, penningmeester, secretaresse, voorzitter en hebben wij maar liefst 2 materiaalmannen binnen ons bestuur.” 

Hekken, hekken en nog eens hekken 
,,De materiaalmannen van Gondelvaart Aldeboarn staan voorafgaand aan het evenement in nauw contact met de verhuurder. Tijdens het evenement worden alle straten namelijk afgezet, en ook het feestterrein wordt volledig afgezet. Het moment dat de hekken in de straten van Aldeboarn geplaatst worden, dat zorgt echt voor een Yes! moment. Dat is voor ons hét teken dat het feest bijna losbarst; de voorbereiding is achter de rug en de focus ligt volledig op de drie dagen feest, met als hoogtepunt de Gondelvaart. Naast hekwerk levert Verno Materieelverhuur ons ook diverse soorten toiletten en uiteraard de aggregaten voor de dekschuiten. Hiermee zijn de gondels voorzien van stroom ten behoeve van licht en geluid. Fijn aan de samenwerking met Verno is dat vrijwel niets onmogelijk is, zelfs lastminute aanpassingen zijn voor hen geen probleem, al proberen wij dat organisatorisch gezien te voorkomen. Voor de toekomst willen wij het evenement handhaven zoals het op dit moment is en daarnaast willen wij de kwaliteit jaar op jaar verbeteren. Dit zie je bijvoorbeeld aan ons drukwerk en het entertainment rondom de jaarmarkt. Maar je ziet het ook zeker terug bij de inzet van materieel. Dit jaar maken we voor het eerst gebruik van stage barriers, om de veiligheid in de feesttent te waarborgen en  het laten plaatsen van meer mobiele lichtmasten op cruciale punten in de aanvoerroutes.” 

Meer informatie: Gondelvaart Aldeboarn
Foto's: PDF-Grafie

Terug naar overzicht

Wat onze klanten zeggen.

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.