Verno BV

Verno Materieel Verhuur

Actueel

Kunsttoiletten 2017

Primeur: Crossover MBO + HBO Onderwijsinstellingen samen op zoek naar vernieuwing

Hogescholen NHL, Stenden, Van Hall Larenstein en de regionale opleidingscentra Friese Poort en het Friesland College gaan in 2017 de samenwerking aan op het gebied van duurzaamheid, groen en innovatie.
Uitgedaagd door Verno Materieelverhuur gaan studenten en docenten aan de slag met het verduurzamen van de mobiele toiletten van de verhuurder.

De crossover maakt een combinatie mogelijk van de kennis en vaardigheden van studenten en docenten van de Frisian Design Factory, leerbedrijf 2018DOIT (Friesland College), studenten milieukunde en studenten media- en vormgeving.
Doel is om in het voorjaar, vijf vernieuwende mobiele toiletten te presenteren. Een breinbreker voor de vijf teams; welke duurzame aanpassingen, innovatieve oplossingen en groene ideeën maken de toiletten toekomstbestendig?
In het kader van Kulturele Haadstêd 2018 werken de betrokken opleidingsinstituten al langer samen in het platform Knowledge 2018. Nieuw is de inmenging van Verno en de kruisbestuiving van de teams onderling.

In december 2016 was de aftrap van het Kunsttoilettenproject 2017, inmiddels alweer de 3e editie van het project. Een enthousiaste ‘Go’ beklonk de samenwerking: ,,We hebben er zin in, vooral omdat er nu de kans is om samen te werken. Met andere organisaties, maar ook de crossover tussen de verschillende opleidingen, dat is mooi. Meer dan dat, het is de toekomst!” 

Doelstelling en opdracht 2017
Steeds meer evenementenorganisaties hebben hun pijlen gericht op het duurzamer organiseren van hun evenement. Daarbij staan ze vaak voor de uitdaging om met minder stroom, fossiele brandstoffen en afval te werken. Daarnaast heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een groeiende aandacht binnen onze organisatie, en zijn de inspanningen op dit gebied onlangs bekroond met het winnen van de Koploperprijs bij de Gemeente Leeuwarden. 

Voor de 5 toiletten die voor 2017 beschikbaar gesteld werden, zocht Verno partijen die  op creatieve wijze de elementen Innovatie, Duurzaamheid en Groen samen konden brengen. Een toilet wat verlicht wordt op de beats van muziek? Helemaal gevoed door zonne-energie? Het gebruik van volledig recyclebare materialen? 

Achtergrond
In aanloop naar Leeuwarden-Fryslan 2018 vinden er in en om Leeuwarden veel evenementen plaats. Als leverancier van onder andere sanitaire voorzieningen op een groot aantal van deze evenementen wil Verno Materieelverhuur in 2015, 2016, 2017 en 2018 ieder jaar vijf toiletcabines laten omtoveren tot een 'Leeuwarden-Fryslan' - look & feel, waardoor ze prachtig op zullen gaan in het Leeuwarder straatbeeld. Noodzakelijke objecten, in dit geval toiletten, worden dus een perfecte aanvulling op de beleving van Leeuwarden-Fryslan 2018. Het project is een initiatief van Verno Materieelverhuur in samenwerking met creatief ondernemer Jacco Boomsma.

In 2015 hebben kunstenaars uit de regio 5 ontwerpen verzorgd en uitgevoerd. Van schilderkunst en graffity tot fotografie en een heus standbeeld kwamen voorbij. In 2016 hebben basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 in Leeuwarden 5 toiletten verfraaid met afbeeldingen van hun kijk op Leeuwarden en Fryslan.

De gerealiseerde toiletten worden het gehele evenementenseizoen, dus van april t/m september in gebruik genomen op evenementen in de regio, zoals Welcome to the Village; het Fries StraatFestival; CityProms en het Veenhoopfestival. Gedurende deze periode kunnen bezoekers van de betreffende evenementen stemmen op hun favoriete ontwerp.

Nieuwsgierig naar onze plannen?
Meer informatie en/of contactgegevens van de betrokken opleidingsinstituten en/of docenten zijn te verkrijgen bij:
Janneke de Boer, afdeling Marketing, j.deboer@verno.nl, 06 107 701 65
Karin Mast, afdeling Marketing, k.mast@verno.nl, 06-21 20 28 22

Deelnemende organisaties:

  1. Friesland College: Leerbedrijf 2018DOIT
  2. NHL: Frisian Design Factory
  3. Stenden: Frisian Design Factory
  4. Friese Poort & projectgroep Midden yn 'e Mienskip: Richting Media- en Vormgeving
  5. Van Hall Larenstein: Richting Milieukunde

Terug naar overzicht

U bent hier: