Meer verno.

Actueel.
2018-01-24 15:45:00

Werk van de week 4 - Umoe Rapid

24 januari 2018

NG Shipyards (Lauwersoog) kreeg in de tweede week van 2018 een bijzondere klus voor zijn kiezen. Een hovercraft werd binnengebracht, één waarbij een flink stuk van de romp ontbrak aan stuurboordzijde.

De Umoe Rapid is een bijzonder vaartuig, ontworpen voor het Noorse leger, waarvan er slechts 3 gebouwd zijn. Het prototype wordt gebruikt om personeel naar booreilanden en windmolenparken op zee te vervoeren. Personentransport met de Umoe Rapid is de vervanger van vervoer per helikopter. De boot kan namelijk 24 passagiers vervoeren, een helikopter maximaal 8. De Umoe Rapid vaart gemakkelijk 85km/uur.

Reparatie
Albert Keizer, van de scheepswerf: ‘Wij genieten van dit soort klussen. Er moet in één keer veel gebeuren, alles is even in rep en roer. Voor ons is dit wel bijzonder.’
’s Avonds rond half zes word je gebeld en de volgende morgen moet het spul er al uit getakeld zijn, aldus Keizer. Twee mobiele kranen tilden de 25 meter hoge boot uit het water.
Het gevaarte ligt momenteel op de werf van NG Shipyards, waar men wacht op onderdelen uit onder andere China en Noorwegen.

Oorzaak
De precieze oorzaak van de schade is nog niet achterhaald. Tijdens de aanvaring raakte geen van de opvarenden gewond, maar wat voor object er verantwoordelijk is voor de schade is ook bij de bemanning niet bekend. Mogelijk is de hovercraft in aanvaring gekomen met één van verloren containers die een vrachtschip begin januari op de Noordzee boven Ameland kwijtgeraakt is.

De specialisten van onze vestiging in Dokkum werden gevraagd om op korte termijn 8 rolsteigers, diverse heaters en een compressor 2,6 m³ te leveren. De rolsteigers worden gebruikt om de boeg in te pakken en de heaters (35000 en 110000 Kcal) om daarbinnen een hoge temperatuur te bereiken waardoor het mogelijk wordt de boeg weer te kunnen spuiten.

Fokke de Graaf & Wim van Blotenburg

NG Shipyards
Bronnen: Omrop Fryslân & RTV Noord
Foto's: Wim van Blotenburg

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij u helpen?

Vind het beste materieel voor al je projecten.

Overzicht van je reservering.

Onderstaande producten zijn toegevoegd aan je reservering

Aanvullende producten
Pagina delen.