Meer verno.

Verno vorm
Actueel.
2018-03-14 15:30:00

Probleemloos onderhoud bij FrieslandCampina

14 maart 2018

Het terrein oogt kalm als de poorten openen, een dun vliesje ijs ligt in riviertje De Lauwers en aan de overzijde oogt het water van het Prinses Margrietkanaal spiegelglad. Schijn bedriegt; op het terrein van FrieslandCampina in Gerkeskleaster werkt men hard aan de toekomst van deze specialiteitenfabriek.

Herbouw
Op 29 juli 2014 legde een grote brand het pekellokaal en een groot gedeelte van het kaaspakhuis plat. De executive board van Royal FrieslandCampina besloot al snel dat herbouw en de daarbij behorende investering nodig was. Voordat het zover was zocht men in Gerkeskleaster eerst contact met Verno, diverse productielijnen lagen namelijk plat: ,,We hebben Verno direct gebeld want alle installaties stonden, nadat er afgeschakeld was, zonder stroom. Binnen een uur hadden we de beschikking over noodaggregaten en kon onder andere het afvalwater weer draaien, dit onderdeel kon niet langer zonder stroom,” lichtte een werkvoorbereider desgevraagd de samenwerking toe.

In de fabriek van FrieslandCampina Cheese & Butter B.V.  worden diverse kaassoorten, Valess en melkpoeder gefabriceerd: ,,Wij zijn een specialiteitenfabriek, dat wil zeggen dat wij kaas maken volgens recept. Hierbij kan je denken aan onder andere geitenkazen maar wij zijn ook de enige producent van Valess, een vleesvervanger. Om lege winkelschappen te voorkomen wilden wij binnen 16 dagen na de brand deze productielijn weer opgestart hebben. Met veel inzet, mankracht en de hulp van Verno lukte dit,” vertelt elektrotechnicus Hessel van der Bos.

Vernieuwing
Ingesloten tussen diverse wateren lijkt het terrein van FrieslandCampina in Gerkeskleaster overzichtelijk en opgeruimd, ondanks de grote veranderingen die het terrein in voorgaande decennia heeft ondergaan. Niet alleen de fabriek en bijbehorende panden zijn in de loop der tijd aangepast of veranderd, ook de capaciteit. Momenteel werkt men aan een verdubbeling van de capaciteit. Verwerkte de oude lijn circa 550.000 ton melk en produceerde deze  55.000 ton kaas, de nieuwe lijn krijgt een capaciteit van 95.000 ton kaas per jaar. Van der Bos over de vernieuwing: ,,Naast capaciteitsvergroting van de productie hebben we ook de capaciteit van de voorfabriek vergroot,
een nieuw ketelhuis gebouwd en voor de verwerking van de extra wei is een zogenaamde omgekeerde osmose geplaatst. Met de omgekeerde osmose wordt water aan de wei onttrokken. Dit water wordt  gepolished en o.a. hergebruikt voor het voeden van de stoomketels en de reinigingsinstallaties. Daarnaast is er een behoorlijk netverzwaring, met extra trafostations op locatie,  gerealiseerd en een rechtstreekse stroomverbinding met het hoogspanningsschakelstation in Noardburgum gecreëerd. Hiermee voorkomen we haperingen in de stroomaanvoer. FrieslandCampina kijkt dus ook in Gerkeskleaster naar de toekomst en heeft hierbij oog voor meer duurzame oplossingen zoals de omgekeerde osmose voor het indikken van het bijproduct melkwei.”

Eenheid
De contacten tussen kaasfabrikant en verhuurder bestaan al lange tijd. Problemen tackelen beide partijen gezamenlijk, een voorbeeld hiervan is dat de technische dienst van FrieslandCampina de basis legt, waarna Verno de puntjes op de I zet. ,,De mannen van Verno redden zich ermee. Gelukkig maar; wij hebben hier geen boventallig personeel, zij zijn allemaal nodig tijdens de eigen werkzaamheden. Ook tijdens de jaarlijkse onderhoudsstops is Verno een belangrijke factor in de continuïteit van de fabriek. Advies en ideeën van hun kant zijn voor ons een plus, een duidelijke meerwaarde,” prijst Van der Bos de samenwerking.
Hij vervolgd: ,,De drijfveer dat wij voor Verno kiezen bestaat eigenlijk uit meerdere redenen. Eén is dat de contacten er van oudsher al zijn, twee is het persoonlijke contact waarbij er geen onderlinge afstand is en drie is de eenheid binnen het bedrijf. In Dokkum of in Leeuwarden: Bij de balie wordt je op dezelfde vlotte en deskundige manier geholpen. De vierde reden is dat al het geleverde materieel goed is, echt kwaliteit. Bovendien kan je gewoon zien dat er goed onderhoud gepleegd wordt.”
Terwijl Van der Bos ons een kijkje in de keuken gunt, schittert het nieuwe kaaspakhuis aan de kade fier in de vroege voorjaarszon.

Foto: Hessel van der Bos, Engineer EIA, FrieslandCampina Cheese & Butter B.V. Gerkeskleaster en Henk Reitsma, Hoofd Materieel Verno Materieelverhuur.

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij u helpen?

Vind het beste materieel voor al je projecten.

Overzicht van je reservering.

Onderstaande producten zijn toegevoegd aan je reservering

Aanvullende producten
Pagina delen.