Meer verno.

Actueel.
2018-12-12 12:30:00

#woensdagwerken - 50

12 december 2018

Het item waarin onze collega’s specifieke werken, slimme oplossingen of bijzondere locaties uitlichten en in het zonnetje zetten. Met vandaag op het podium; de Amerikaanse windmotor aan de Dokkumer Ee.

Op de zuidelijke oever van de Dokkumer Ee, tussen Burdaard en Sybrandahûs, staat een Amerikaanse windmotor, of roosmolen. Ooit waren er in het Nederlandse landschap honderden vergelijkbare Record windmotoren te vinden, momenteel zijn er slechts nog een tiental terug te vinden.
Het bijzondere aan het exemplaar aan de Ee is dat de windmotor van de Gebroeders Bakker uit IJlst opgebouwd is uit 8 straalarmen en 24 bladen; de Gerrit Goukes molen is het enige exemplaar met 8 straalarmen. Gezien het feit dat de molen een monument is, is de restauratie aan bepaalde voorwaarden gebonden. Toch is de molen vanaf de grond af opnieuw opgebouwd, met behoud van originele onderdelen.

In de herfst van 2015 boog een werkgroep zich over het lot van de molen, de mogelijkheid tot restauratie werd onderzocht en één en ander werd op touw gezet. Een jaar geleden bracht de werkgroep een bezoek aan Mannen van Staal waar details werden besproken en de eerste stap werd gezet richting de daadwerkelijke restauratie. Nu, een jaar later, is men begonnen met het plaatsen van de molen, waarbij er gebruikgemaakt werd van een rups-telescoophoogwerker van Verno Leeuwarden; een mooi moment om bij aanwezig te zijn!

Meer informatie over de molen vindt u op Gerrit Joukes Molen.

Foto's 1 t/m 4: Eric Reitsma (vestigingsleider Verno Leeuwarden)
Foto's 5 & 6: Stichting tot behoud molen Gerrit Goukespolder

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij u helpen?

Vind het beste materieel voor al je projecten.

Overzicht van je reservering.

Onderstaande producten zijn toegevoegd aan je reservering

Aanvullende producten
Pagina delen.