Meer verno.

Actueel.

Verno vorm
Actueel.

Zicht op werkzaamheden Afsluitdijk

1 april 2020

Windpark Fryslân wordt momenteel gebouwd in het noordelijk deel van het IJsselmeer bij Breezanddijk. Het windpark omvat 89 turbines van 4,3 MW, die in een clustervorm worden geplaatst. Het is wereldwijd het grootste windpark dat in een binnenwater wordt gebouwd.

Windpark Fryslân draagt veel bij aan de Friese doelstelling voor duurzame energie. In totaal leveren de windturbines met een totaalvermogen van 382,7MW voldoende energie voor ongeveer 500.000 huishoudens. Dit is een CO2 besparing van 800.000 ton per jaar (meer dan 500.000 personenauto’s). In 2021 is het windpark volledig operationeel.

Provincie Fryslân is voor 15% mede-eigenaar van het windpark en beschouwt de deelname van de provincie in Windpark Fryslân als een zowel profijtelijke als maatschappelijke investering. De provincie zal een deel van haar winst aanwenden voor duurzaamheidsmaatregelen in de provincie en voor steun aan initiatieven langs de IJsselmeerkust op het gebied van onder andere wonen en toerisme. Hiernaast stort Windpark Friesland de komende 20 jaar jaarlijks ongeveer €720.000 in een onafhankelijk omgevingsfonds dat Friese projecten langs de IJsselmeerkunst steunt.
De duurzame oplossing van Verno sluit goed aan bij de duurzame ambities van Windpark Fryslân. Wekelijks ontvangt Bouwconsortium Zuiderzeewind een overzicht van de werkzaamheden op het water via beelden van een time lapse camera. Deze camera wordt van stroom voorzien dankzij de zonnepanelenset van Verno.

Zicht op werkzaamheden werk- en natuureiland
Windpark Fryslân legt een groot werk- en natuureiland aan ten zuiden van de Afsluitdijk. Circa 2 hectare van het eiland ligt boven water en daarnaast wordt er een ondiepe waterzone aangelegd van circa 25 hectare. Het gebied wordt beschermd tegen golven en stroming door een luwtedam met een lengte van circa 800 meter. Het natuureiland wordt een aantrekkelijk foerageer- en rustgebied voor vogels met ernaast een kunstmatig rif voor vissen.
Gerard Zeeman, uitvoerder Van Oord,: “Momenteel wordt de sliblaag van de bodem van het IJsselmeer weggehaald en schoon zand weer ingebracht. Na deze bodemverbetering komt hier een stenen strekdam van circa 800 meter lang. Wekelijks ontvangen wij een overzicht van de werkzaamheden op het water via beelden van een time lapse camera. Deze camera is geplaatst bovenop een materiaalcontainer met een zonnepanelenset van Verno die de camera van stroom voorziet. Dit is ideaal voor een locatie zonder vaste stroomvoorziening. Ondanks dat het de afgelopen weken niet echt zonnig was, functioneert de set prima.”

Bouwconsortium Zuiderzeewind
Windpark Fryslân wordt gebouwd door Zuiderzeewind, een consortium van Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy. Het consortium werkt waar mogelijk samen met lokale Friese partners. Na oplevering is Siemens Gamesa Renewable Energy verantwoordelijk voor het onderhoud van het windpark gedurende 16 jaar.
Naast de aanleg van het windpark, wordt ook een natuureiland bij Kornwerderzand aangelegd, een transformatorstation gebouwd bij Breezanddijk en een hoogspanningskabel aangelegd van Breezanddijk naar Bolsward.

Advies op locatie
Bent u ook op zoek naar persoonlijk verhuuradvies, neem dan contact op met de verhuurspecialisten van Verno; 0900 7 112 112.

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.