Meer verno.

Verno vorm
Actueel.
2020-06-24 11:38:00

#woensdagwerken | Grote schoonmaak

24 juni 2020

Bijzondere locaties, slimme oplossingen & specifieke werkzaamheden in de schijnwerper: Onze collega’s zetten graag de meest uiteenlopende projecten in het zonnetje!

De iconische molen nabij het historische keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum krijgt een grondige reinigingsbeurt van Vitesse Schoonmaakbedrijven Dokkum, net als de molens ‘Hantumermolen’ (Hantum) en ‘Ropta’ (Metslawier).
Met behulp van een autohoogwerker wist Vitesse Schoonmaakbedrijven de molen op iedere gewenste hoogte onder handen te nemen. Het schoonmaakbedrijf is een begrip in de regio; het startte in 1985 in Dokkum en inmiddels zijn er ook vestigingen in Leeuwarden en Heerenveen.
Molens zijn in het oogspringende elementen in het Nederlandse landschap, meestal hebben ze een zeer rijke geschiedenis:

Zeldenrust
De achtkantige stellingmolen Zeldenrust is een koren- en pelmolen nabij De Zijl, het keerpunt van de Elfstedentocht. Tot 1861 stond op dezelfde plek de Driepijpstermolen, deze brandde echter tot de grond toe af. In 1862 werd begonnen met de bouw van de huidige windmolen, de Zeldenrust. Het historische centrum van Dokkum kent nog een opvallende molen, De Hoop, beide molens staan op de bolwerken. In 2011 is de Zeldenrust gerestaureerd.

Hantumermolen
Deze maalvaardige grondzeiler staat even ten zuiden van het dorp Hantum aan de Hantumervaart. De molen werd in 1880 gebouwd voor bemaling van een polder van 100 hectare. Na de bouw van een electrisch gemaal en het breken van één van de roeden werd het voortbestaan van de molen in de jaren vijftig onzeker. Toch werd de molen in 1978 en in 1999 gerestaureerd en tegenwoordig vormt de Hantumermolen nog altijd de hoofdbemaling van de polder Hantumerleeg.

Ropta
Ten noorden van het Friese Metslawier staat de uit 1836 stammende molen Ropta. De achtkante bovenkruier was eerder in gebruik als koren- en pelmolen. In 1962 nam de gemeente Oostdongeradeel de molen over en in 1994 ging het beheer over naar de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel.

Foto's: Wopke van der Tuin, vestigingsleider Verno Dokkum

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij u helpen?

Vind het beste materieel voor al je projecten.

Overzicht van je reservering.

Onderstaande producten zijn toegevoegd aan je reservering

Aanvullende producten
Pagina delen.