Meer verno.

Verno vorm
Actueel.
2020-07-07 10:31:00

Bestrijding Eikenprocessierups

7 juli 2020

In de gemeente De Fryske Marren wordt de afgelopen tijd de eikenprocessierups meer en meer gesignaleerd.

Medewerkers van de gemeente zijn de afgelopen tijd dan ook actief op zoek gegaan naar de nesten, hebben deze gemarkeerd met een lint zodat ze later opgeruimd konden worden.
Door met een autohoogwerker bij de gemarkeerde  bomen langs te gaan en de nesten te verwijderen wist ondernemer Fokke Tuinier in opdracht van gemeente De Fryske Marren vele nesten en daarmee de schadelijke brandharen onschadelijk te maken.

Bestrijding
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen zich verspreiden tot maar liefst 500 meter, deze verspreiding kan al veroorzaakt worden door trillingen van het verkeer. Op deze manier besmetten de haren soms ook bijvoorbeeld was aan waslijnen of tenten in de buurt van nesten. De haren blijven na vertrek van de rupsen uit het nest aanwezig en kunnen nog jaren bij aanraking overlast veroorzaken.
Bestrijding van de nesten gebeurt op verschillende manieren:

  • Biologisch, met de inzet van natuurlijke predatoren, aaltjes en bacteriën
  • Mechanisch, door het wegzuigen van nesten (nesten worden vervolgens of begraven, of onder water gezet of verbrand)
  • Thermisch, middels verbranding de nesten en de haren vernietigen (nadelen; er komen meer brandharen vrij, boom kan beschadigd raken en ondergroeibranden zijn een gevaar)
  • Chemisch, door de inzet van een chemisch bestrijdingsmiddel (nadeel; teveel schadelijke gevolgen voor overige insecten en vogels)

Meer weten over de inzet van onze (auto-) hoogwerkers in de strijd tegen de eikenprocessierups? Neem dan contact op met één van onze verhuurspecialisten, (0900 7 112 112) zij staan u graag met raad en daad bij.

De eikenprocessierups
Sinds begin jaren ’90 is de eikenprocessierups van ongeveer half mei tot eind juni in het Belgische en Nederlandse nieuws; de brandharen van de nachtvlinder zorgden sindsdien voor overlast in een steeds groter wordend gebied. In de zomer van 2019 verdriedubbelde het aantal eikenprocessierupsmeldingen ten opzichte van voorgaande jaren. De eikenprocessierups komt voor in streken waar eikenbomen groeien, dit zijn de waardplanten waarop de eikenprocessierups de bestanddelen vindt die voor zijn groei en vermeerdering nodig zijn.

Klachten
De eikenprocessierups is behaard en een deel van deze beharing bestaat uit brandharen. De rups gebruikt deze als verdediging tegen vijanden, als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden of bevonden worden verstoord, worden deze hele kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Klachten door deze brandharen kunnen zowel bij mens als dier voor directe en indirecte problemen zorgen:

  • Ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen
  • Chronische oogontstekingen
  • Astmatische bronchitis
  • Hevige jeuk
  • Ingeademde brandharen kunnen levensbedreigend zijn
  • Bij huisdieren en vee komen vergelijkbare problemen voor; blindheid, schade aan bek, tong en slijmvliezen

Bestrijding Eikenprocessierups Fryslân

In de gemeente De Fryske Marren is de afgelopen tijd de eikenprocessierups meer en meer gesignaleerd. Medewerkers van de gemeente zijn de afgelopen tijd actief op zoek gegaan naar de nesten, hebben deze gemarkeerd met een lint zodat ze later opgeruimd konden worden. Door met een autohoogwerker bij de gemarkeerde bomen langs te gaan en de nesten te verwijderen wist ondernemer Fokke Tuinier in opdracht van gemeente De Fryske Marren vele nesten en daarmee de schadelijke brandharen onschadelijk te maken.
Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij u helpen?

Vind het beste materieel voor al je projecten.

Overzicht van je reservering.

Onderstaande producten zijn toegevoegd aan je reservering

Aanvullende producten
Pagina delen.