Meer verno.

Actueel.

Verno vorm
Actueel.

Straatbakstenen

24 november 2020

Straatbakstenen zijn misschien wel het meest ondergewaardeerde onderdeel van een binnenstad. En toch vindt nagenoeg iedere gebruiker er iets van als er wat aan mankeert; te glad, te saai, te lawaaierig. In de binnenstad van Groningen is men onder andere in verband met de gladheid van de straatbakstenen begonnen deze te vervangen.

In opdracht van gemeente Groningen is eerder dit jaar begonnen met het vervangen van de gele stenen in de binnenstad. De bestaande gele stenen zorgden voor een rustig straatbeeld en werden in de jaren ’90 binnen de diepenring toegepast. In de afgelopen jaren sleten de stenen door intensief gebruik steeds verder en werden ze glad en breekbaar. Na een grondige testperiode werd er een nieuwe steen gekozen voor de betreffende bestrating, voorwaarden hierbij waren de kleur en voldoende stroefheid. De nieuwe gele stenen worden tot 2022 in fases gelegd.

Weetje
90% van alle toegepaste straatbakstenen worden meerdere malen hergebruikt, bleek uit een onderzoek van adviesbureau CE Delft (uitgevoerd in opdracht van branchevereniging KNB). De levensduur van deze gebakken straatklinkers is dan ook behoorlijk lang; gemiddeld liefst 135 jaar. Dit maakt de straatbaksteen tot een bijzonder duurzaam, circulair product.
De onderzoekers schatten in dat de grootste afnemers van bakstenen, gemeenten, 80% hergebruiken.

Bij Verno.nl is alles te vinden voor bestratingswerkzaamheden; van trilplaat en trilstamper tot trottoirbandentangen & handsonderingsapparaten.

Foto: Gemeente Groningen

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.