Meer verno.

Actueel.

Verno vorm
Actueel.

Buitendijkse uitdagingen

1 november 2021

Tien avonden lang waren het niet steltlopers, sterns of meeuwen die de ultieme stilte boven Paesens Moddergat verbraken.

Wat je er wel hoorde waren de klanken van het Wadopera koor, het Nootstroom Britten orkest en onder andere Albert Bonnema en Jeannette van Schaik als vocalisten. De openlucht opera op een werkelijk unieke locatie leverde de nodige hoofdbrekens op, ook voor het productieteam.“Hoofdbrekens is zacht uitgedrukt. Op deze prachtige locatie zijn geen voorzieningen, we liepen alleen maar tegen uitdagingen aan. De opera Peter Grimes vertelt het verhaal van visser Peter Grimes, deze locatie was wat dat betreft perfect.”

In gesprek met Stephan Dirks
Technisch producent Wadopera Peter Grimes | SD Event Production

Ssst…
Het Waddenzeegebied staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, maar een groot deel van de Wadden valt onder de Natura 2000 regeling: “Daar moesten en wilden we graag rekening mee houden. Een gebied waar zeegerst groeit werd afgezet en qua productie wilden we ook graag ons steentje bijdragen. Dit maakte de keuze voor Greener accupacks van Verno gemakkelijker. Circa de helft van de opera is heel stil, tenzij je met hele lange kabels gaat werken is een dieselaggregaat dan ook niet wenselijk. Ik was al wel bekend met accupacks, maar zes jaar terug kon je er amper een koffiezetapparaat mee aanslingeren. Dat is nu wel anders, de accupacks hebben echt aan de verwachting voldaan. Ze hebben zes weken volcontinue gedraaid met nul procent uitval en storingen. We bespaarden 10.000 liter diesel en stootten zestig procent minder CO2 uit. Een ander voordeel is de stilte; door de accupacks overdag op te laden veroorzaak je veel minder overlast voor omwonenden en natuur. Daar zit meteen ook het vierde winstpunt; tijdens de opera hoorde je geen storende generator op de achtergrond. Uitdagingen zijn er om te tackelen. Productie-breed gezien hebben we een klein team, maar ze kunnen wat mij betreft trots terugkijken op een zeer geslaagd event. Het mooie weer tijdens de voorstellingen was, voor ons én de 16.000 bezoekers, de kers op de taart.”

Post-Corona
“De afgelopen tijd was wel een uitdaging. Al vonden wij relatief snel onze weg daarin. Tijdens de pandemie hebben wij ons beziggehouden met verschillende zakelijke evenementen, congressen maar waren we ook onderdeel van Operatie Fastlane. Daarmee ondersteunden wij bijvoorbeeld de realisatie van XL sneltestlocaties.”
Het is een week na de laatste opvoering van Peter Grimes aan het wad als Dirks en zijn team zowat de hele setting in het bijzondere decor hebben afgebroken: “Iedereen zet de schouders eronder en voor je het weet is er hier niks meer wat herinnert aan alle drukte. Met producties als de Wadopera en komend jaar The Tall Ships Races in Harlingen zijn we weer helemaal in ons element.”

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.