Meer verno.

Verno vorm
Actueel.
2021-11-25 07:00:00

De betere beschuit

25 november 2021

Je waant je op de eerste herfstige dag van het jaar in een warm bad wanneer je bij bakkersfamilie Van der Meulen door de deur stapt.

Waar buiten de wind aanhaalt en de regen op de daken van de fabriekshallen klettert, is het binnen behaaglijk warm en word je omringd door de geur van versgebakken beschuit. Beschuiten in dit geval, maar wist je dat de fabrikant van bakkersproducten op 4 andere locaties ronde en langwerpige toast, paneermeel en roggebrood maakt?

Historie
In 1910 besluit Hessel van der Meulen van zijn hobby zijn werk te maken. In Ferwert opent hij een ambachtelijke beschuitbakkerij. De fijne kwaliteit blijft niet onopgemerkt; heel Noord-Nederland lijkt vanaf die tijd met Van der Meulen beschuit te ontbijten. De bakkerij in Ferwert groeit en maakt plaats voor een grotere, speciaal voor beschuit ingerichte, bakkerij in Hallum: ‘De Volharding’ was geboren. Inmiddels zijn we vier generaties verder en wijdt de bakkersfamilie zich met hart en ziel aan één doel; het maken van de meest lekkere bakkerijproducten.

De gepassioneerde Gerlof Bosma leidt ons langs het productieproces, hij vertelt honderduit over het product wat op dít moment van de band rolt; beschuit met rozijnen. “Dit is een speciaal product, iets wat niet overal even gemakkelijk geproduceerd kan worden. De beschuiten met krenten worden specifiek geproduceerd voor de Franse markt. In Nederland vind je deze beschuit eigenlijk nergens in de schappen. Het productieproces vergt meer aandacht doordat, anders dan bij reguliere soorten beschuit, de krenten meer vocht bevatten. Bij ons vind je het productieproces van A tot Z; van het meel in de silo’s tot het volledig verpakte eindproduct wat direct op pallets verspreid wordt over Europa. Afhankelijk van de orders draaien we hier in anderhalf tot vier ploegen. Sommige orders hebben een harde deadline, op een ander moment draaien we een bepaald product om de opslagvoorraad op peil te houden. Er zijn binnen Van der Meulen twee planners actief. Eén verzorgt de planning van beschuit en rogge, de ander heeft de planning van de toastproductie in handen. Een hele klus om dit in goede banen te leiden; de opslagvoorraad moet op orde zijn en orders moeten verdeeld in mate van prioriteit. Uiteraard maken we hier ook de reguliere naturel en volkoren beschuit en biologische varianten. Deze gaan of als huismerk naar de grote supermarktketens of als Van der Meulen beschuit. Naast rollen beschuit verpakken we hier bijvoorbeeld ook hotel beschuit, die per stuk verpakt zijn.”

Handwerk & industrialisatie
In de loop der tijd is er uiteraard veel veranderd, de eerste generatie Van der Meulens zou hun ogen hebben uitgekeken in de moderne fabriek die nu aan de Mounebuorren in de dorpskern van Hallum staat. Ondanks het geïndustrialiseerde proces is er nog verrassend veel handwerk nodig. De voortgang van het proces en de kwaliteitscontrole komt voor een groot deel voor rekening van de collega’s van Bosma. “Op cruciale plekken aan de lijn staan altijd controleurs. De dikte en de kleur worden handmatig gecontroleerd en beschuitjes die nog een ronde in het proces blijven plakken in de bakblikken moeten natuurlijk worden weggehaald. Op dit moment staat er een heel ervaren team, dat werkt ontzettend fijn. Bovendien is er iedere dag om negen uur overleg waar we de orders, het productieproces en eventuele knelpunten bespreken. Dat is heel fijn, altijd de vinger aan de pols. Zelf ben ik hier begonnen als storingsmonteur en later werd ik onderhoudsmonteur. Achteraf een goeie stap. Net van school en de nachtdiensten in, het heeft mij veel geleerd over de processen binnen Van der Meulen. Tegenwoordig ben ik zowel hier als op de roggebroodlijn in Broeksterwâld werkvoorbereider, iets waar ik ontzettend veel plezier aan beleef. Fabrieksstops zijn ook bij ons een belangrijk onderdeel van de continuïteit. Onderhoud kan gepleegd worden, er kan preventief ingegrepen worden en met dank aan tips van onze collega’s wordt de werkbaarheid aan de lijn ook iedere keer verbeterd.”

Krenten
Voor de productie van de beschuit met rozijnen schakelt Bosma waterzuigers van Verno in: “De vervaardiging van deze beschuiten vergt een iets andere aanpak dan bij reguliere orders. Doordat we krenten toevoegen, brengen we automatisch ook meer vocht in het deeg. Daarnaast zijn krenten suikerig nat en blijven ze tijdens het proces aan de messen plakken. Om de messen schoon te houden gebruiken we stoom, de damp die hierbij vrijkomt wordt afgezogen door de waterzuigers, in dit geval de ideale oplossing. Normaalgesproken komt deze condens niet vrij en hoeven we ook geen aanpassingen te maken in het proces.”

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij u helpen?

Overzicht van je reservering.

Onderstaande producten zijn toegevoegd aan je reservering

Aanvullende producten
Pagina delen.