Meer verno.

Actueel.

Verno vorm
Actueel.

Werken onder hoogspaning

23 maart 2023

Pal naast de A6 aan de oostzijde van Lemmer werken Louis Haas en zijn collega’s van Qirion letterlijk onder hoogspanning.

Het terrein wordt namelijk ingenomen door onderstation Pasveer, waar gewerkt wordt aan de vervanging van een bestaande transformator en het plaatsen van een nieuwe transformator. Montageleider en toezichthouder Louis Haas laat ons de nieuwbouw zien en legt uit waarom hij kiest voor de schakelunits van Verno.

“Jullie hebben de poortinstructie afgerond?” vraagt Louis Haas wanneer we het behaaglijke kantoor binnenstappen. Veiligheid is op deze locatie prioriteit nummer 1. De regels zijn streng, maar duidelijk. Haas ontvangt zijn gasten in de nieuwe schakelunits van Verno: “Ik zeg altijd maar zo, een comfortabele werkplek is de beste investering. Tijdens het project zijn we gewisseld van onderkomen, de units die wij hier nu gebruiken zijn echt een aanrader. In de kantine hebben we ruim zicht op het terrein, er is een koelkast en voldoende bergruimte en er is alle ruimte voor collega’s en externe werknemers om tijdens de pauzes rond de grote tafel te zitten. Ik houd ervan als iedereen met elkaar in gesprek kan gaan, dat kan hier nu prima.”
 

Werken onder hoogspaning

Transformatie
Met oude foto’s en landkaarten laat Haas zien hoe het gebied er eerder bijlag, voordat de A6 aangelegd werd. In de loop der tijd veranderde de omgeving maar ook de elektriciteitsbehoefte en dat is de reden dat onderstation Pasveer een transformatie heeft ondergaan: “Inmiddels zijn er op dit terrein een nieuw 20 kV schakelgebouw, een nieuwe 110 kV transformatorruimte en dus een nieuw 110 kV veld. Wat ik zelf ook heel bijzonder aan dit project vind, is de aanleg van nieuwe 20 kV kabels onder de A6 door. Onze collega’s van Liander brengen hier buizen aan met een diameter van 90 centimeter. Ongelooflijk knap vind ik dat, ze kunnen tegenwoordig wel wat!”

Werken onder hoogspaning

Wat doen ze precies..?
Aanleiding voor dit project was het voornemen van Liander om de 20 kilovolt (kV*) invoeding van onderstation Pasveer te verzwaren om zo delen van het 10 kV distributienet van Lemmer en Emmeloord over te nemen en om duurzame opwek zoals zonne- en windparken aan te sluiten. Hiervoor verving Liander in samenwerking met Qirion de bestaande 110/20 kV 50 megavoltampère (MVA) transformator door een 80 MVA variant. Daarnaast plaatste Liander in samenwerking met Qirion een nieuwe 110/20 kV 80 MVA transformator waarvoor een nieuw 110 kV veld aangebouwd werd. De verwachting is dat het project in 2023 klaar is. Qirion is life cycle service provider en een autoriteit op het gebied van energienetten. De expertise van Qirion wordt door Reddyn, Liander en TenneT gebruikt bij aanleg, beheer, onderhoud en storingsdienst van en bij hoog- en complexe middenspanningsassets.
*20 kV staat voor 20.000 volt

Alle schakelunits vind je hier: Verno.nl.

Janneke de Boer
Medewerker marketing & communicatie

Werken onder hoogspaning
Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.