Meer verno.

Actueel.

Verno vorm
Actueel.

Grote Markt | Groene Markt

14 juni 2023

Over de Groninger Grote Markt rijden sinds de zomer van ’22 geen bussen meer, iets wat de benodigde ruimte schepte om het plein volledig opnieuw in te richten. Het plein krijgt meer ruimte voor fietsers, voetgangers, water, groen en zitplekken.

Voetgangers krijgen ruim baan en voor fietsers staan er twee noord-zuid routes op de planning. Voor de zitplekken geldt dat deze zowel openbaar als commercieel beschikbaar zullen zijn. Voor wat het groen betreft zullen vooral de 25 bomen aan de oostzijde van het middenplein de aandacht trekken. De nieuwe versie van de Grote Markt moet een plek zijn voor ontmoeting.

De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd om op die wijze minder overlast te veroorzaken. In de herfst van ’22 startte Avitec Infra & Milieu met de voorbereiding van onder meer de komst van de eerdergenoemde 25 bomen.
De komst van de bomen komt tegemoet aan de duidelijk uitgesproken wens van verschillende stakeholders voor meer groen. Ook is hier nadrukkelijk voor gekozen met het oog op de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande stijgende zomerse temperaturen. De bomengroep biedt verkoeling op warme dagen en is een belangrijke eigentijdse toevoeging die het plein vriendelijker en aantrekkelijker maakt.
Voor het kunnen planten van de bomen wordt gebruik gemaakt van speciale bomengrond. Deze grond moet verdicht worden zodat de ondergrond geschikt is voor het verkeer dat van het plein gebruik maakt, maar moet tegelijkertijd enigszins los blijven zodat de bomen goed kunnen wortelen. Voor het creëren van de ideale verdichtingsgraad maakt Avitec gebruik van een nieuwe tril-sleuvenwals om de bovenste van de benodigde 3 lagen grond en kratten* aan te trillen. Het gebruik van deze lagen bevordert de vochtigheidsgraad van de grond ten behoeve van de bomen en zorgt daarnaast voor een betere afwatering bij eventuele hoosbuien.

We spraken met Rutger Sol (Avitec Infra & Milieu) en vroegen hem naar zijn ervaring met de sleuvenwals: “We maken voor een langere tijd gebruik van de schapenpootwals**. Tot nu toe gaat dat naar volle tevredenheid. Daarnaast is de samenwerking met Verno altijd plezierig. Wim en zijn collega’s zijn altijd bereikbaar en als ik bel wordt het gewoon geregeld.”

De tril-sleuvenwals in een notendop:

  • Overtreffende verdichting
    Deze multifunctionele verdichter behaalt met een gewicht van 1,6 ton en een maximale slagkracht van 71 kN uitstekende verdichtingsresultaten. Je zet de trilwals in bij bodemverdichting van zand- en puinbanen, in sleuven en voor wegverbredingen.
  • Radiografische bediening
    Met dank aan de radiografische afstandsbediening kan je veilig verdichten in sleuven (instortingsgevaar). Daarnaast heeft de bediener op deze wijze goed zicht op de omgeving.
  • Veiligheid voorop
    Het rijsysteem BOSS (BOMAG Operator Safety System) stopt de trilwals of compactor automatisch als de machinist te dicht bij de machine komt. Veiligheid voorop.
  • Bekijk 'm hier!

*2000m2 van het ondergrondse Grote Markt gebied vormt met behulp van deze kratten een waterbassin. Het systeem vult zich met regenwater en vormt een voedingsbodem in tijden van droogte. Na een succesvolle test op het Zernike-terrein wordt deze technologie nu voor eerst op deze grote schaal ingezet in een binnenstad.
** Schapenpootwals is een andere benaming voor tril-sleuvenwals

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.