Meer verno.

Actueel.

Verno vorm
Actueel.

Waterdicht & Onzichtbaar

19 december 2023

In gesprek met Klaas Jan Solle,
projectleider & uitvoerder bij Schagen Infra.

Aan de oostzijde van de stad Groningen ontstaat stapsgewijs de woonkern Meerstad. De naam van de nieuwbouwwijk is duidelijk een combinatie van meer en stad maar ook een verwijzing naar de in het gebied gelegen dorpen Middelbert, Engelbert, Euvelgunne en Roodehaan. Na de meervoudige onderhandse voorselectie (in opdracht van Grondexploitatiemaatschappij Meerstad) voor de aanleg van onderdoorgang Middelberterweg in dit gebied bleken Schagen Infra en Salverda Bouw de meest economische aanbieding te hebben gemaakt. De onderdoorgang is deel van de HOW (hoofdontsluitingsweg) van Meerstad en verbindt de wijk met de N46.

Schagen Infra en Salverda Bouw dienden samen een onderscheidend ontwerp in, waarbij een betrouwbaar eindproduct, risicobeheersing en projectmanagement de hoofdpunten waren. Een robuuste bouwmethode met de onderdoorgang uitgevoerd als betonnen bak en glooiende taluds zorgen ervoor dat de onderdoorgang in het landschap opgaat. We spraken met Klaas Jan Solle, projectleider & uitvoerder bij Schagen Infra, die vertelde over zichtbare en onzichtbare ondergrondse werkzaamheden.

Over spanningswater, deepwells & balans
“Wat je hier nu niet ziet, is dat er een waterdichte bak aangelegd is. Waarbij we de grond binnen de geplaatste damwanden droog getrokken hebben, vervolgens is er 40.000 kuub grond afgegraven en zijn er een dikke 1000 heipalen mannetje aan mannetje geplaatst. De heipalen voorkomen dat de bak verzakt, maar ook dat hij opdrijft. De vorm is in profiel gegraven, net zoals je de onderdoorgang nu ziet, en heeft een vloer gekregen met een dikte variërend van 60, 80 tot 100 centimeter dik onder het landhoofd. De wanden die op deze vloer zijn gestort, zijn niet zichtbaar. Precies wat de architect voor ogen had. De tunnelbak is dus waterdicht, grondwater komt er niet in, enkel hemelwater. Dat wordt dan weer via een kolkensysteem afgevoerd naar een pompkelder. Daarna wordt het de bergingsbezinkvijver met uitstroombak ingepompt; wanneer er een dikke stortbui volgt stroomt het richting buitenwater.
De damwanden zijn in de kleilaag geplaatst. Deze kleilaag gaf van onderen geen water, maar wel spanningswater. Door de klei heen hebben we deepwells geplaatst. Wanneer de bovenbelasting weggehaald wordt kan namelijk door de waterdruk de kleilaag openbarsten. Leegpompen en vrijgraven is dus geen optie. Dit hebben we voorkomen door vier deepwells door die kleilaag te leggen. Het spanningswater onder die kleilaag is zo een jaar lang weggepompt. Totdat het gewicht, het beton, er weer op zat, toen was alles weer in balans.”

De hoofdontsluitingsweg is zo geconstrueerd dat in de toekomst alles vierbaans gemaakt kan worden. In de middenberm is gekozen voor een bijzondere platdakconstructie om het beton te beschermen. Hierdoor is een zwevende berm ontstaan, die net als de rest van het gebied ingezaaid wordt met bloemenmengsel.

Altijd dichtbij
“Ik heb de koffie klaar, zin in een bakje?”
Terug in de keet wordt het gesprek voortgezet en vertelt Solle onder het genot van verse koffie over het familiebedrijf dat de Schagen Groep is: “De Schagen Groep is ruim 70 jaar werkzaam in grondwerk, funderingen, rioleringen en verhardingen en bestaat tegenwoordig uit drie onderdelen. Schagen Infra is daar één deel van en heeft zowel haar hoofdkantoor als haar beton- en asfaltcentrale in Hasselt. Salverda Bouw is een tweede onderdeel van de Schagen Groep en een partij waarmee wij veel samenwerken, ook hier bij de Middelberterweg. Wij zijn provinciaal ingericht en werken echt per regio. In Noord-Nederland werken we dan ook vanuit onze vestigingen in Groningen, Heerenveen en Hoogeveen. Iedere regio beschikt over een team wat bestaat uit een regioleider, een projectleider en uitvoerders. Zo bouwen we goede relaties op in de regio’s en onze klant weet altijd met wie ze te maken hebben. De reden dat ik Verno altijd bel? Jullie werken op dezelfde manier, snel, dichtbij."

En wanneer ik denk, het is wat anders dan standaard, dan bel ik jullie. Want dan wordt het opgelost. Dat is typisch Verno.

Het gemak van Verno
“Als verhuurbedrijf gespecialiseerd in verhuur van materieel aan GWW, Infra en Civiel hebben wij alles in huis voor grond-, weg- en waterwerkzaamheden. Bij het project in Meerstad zette men onder andere walsen, minikranen, pompen, knikladers en trilplaten in. Maar ook voor verreikers, shovels en dumpers ben je bij ons aan het goede adres.
Het gemak van Verno? Als uitvoerder zoek je zélf het juiste materieel op verno.nl en bestel je snel online of laat je adviseren en bel gewoon met een vestiging. Onze ervaren collega’s staan je graag te woord en beantwoorden jouw vragen. Bovendien spreek je met hen gemakkelijk af of je het materieel zelf ophaalt of dat het door ons afgeleverd moet worden. Iets wat in veel gevallen gratis* kan.”
Ane Jan Glastra van Loon
Verhuurprofessional

*Kijk op www.verno.nl/gratis-transport en ontdek de voorwaarden.

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.