Meer verno.

Actueel.

Verno vorm
Actueel.

Pompen of verzuipen

14 december 2023

Regen, regen en nog eens regen. Het terrein van het Veenhoop Festival staat blank, maar daar laten de Veenhopers zich natúúrlijk niet door tegenhouden.

Soms ben ik weleens jaloers op mijn collega’s. Wanneer ik onder een blazende airco zit te typen, cruisen zij door een zomers Noord-Nederland. Ze komen op de meest mooie plekken, ontmoeten veel verschillende Noorderlingen en zien alle leuke collega’s veel vaker dan dat ik doe…

Maar ik zei dus ‘soms’: tijdens de opbouw van de 71ste editie van het Veenhoop Festival wilde ik voor geen goud met ze ruilen! De hemelsluizen stonden die dagen namelijk wagenwijd open; het schip met zure appels was voor anker gegaan boven het festivalterrein aan de Wide Ie…
De organisatie stond voor een enorme uitdaging om het festivalterrein, het parkeerterrein en de festivalcamping op de Friese veengronden begaanbaar te maken. Op het moment dat ik tóch een kijkje neem lachen zowel mijn collega’s, voorzitter Jan Feikema als materiaalman Bert Pratley hun tanden bloot; nee, op De Veenhoop zijn ze niet voor één gat te vangen.

Leveranciers, tentenbouwers, podiumbouwers, dorpsbewoners (samen met hun kroost): Op het terrein is het een drukte van belang. Eén van hen is Bert Pratley. Die komt met uitgestoken hand en een grote glimlach aanlopen, een modderige handdruk laten we achterwege, en hij steekt meteen van wal. Hier is een trotse bestuurder en een gedreven vrijwilliger aan het woord: “Het is flink aanpoten dit jaar, we hebben nog nooit eerder zoveel neerslag gehad tijdens de opbouw. Ongelofelijk. Het Veenhoop Festival is ooit begonnen als een toneelavond van de lokale korfbalvereniging en groeide langzamerhand uit tot een meerdaags evenement. Sinds het optreden van Boney M. in 1978 is het festival stap voor stap gegroeid tot dat wat het nu is, een begrip.”

Het festival draait op vrijwilligers die samen met het bestuur de bezoekers een waanzinnig en authentiek feest bezorgen. Het bestuur bestaat uit leden die allemaal een connectie hebben met het dorp De Veenhoop. Voorheen waren de bestuursleden voornamelijk boeren uit de omgeving, Feikema en Pratley zijn dat nog steeds. Superhandig want aan materieel en daadkracht zal het ook bij deze beide heren niet liggen.

Pratley: “Dit jaar hebben we onder andere de Dropkick Murphys, Mooi Wark, Django Wagner, Henk Wijngaard, De Kast en Bökkers. Op maandag is er in de Wide Ie, het water naast het Veenhoop-terrein, het SKS Skûtsjesilen. De piek in het bezoekersaantal zal rond de 4000 liggen. Een deel hiervan zal gebruikmaken van de festivalcamping. Als je het niet erg vindt.., ik moet eerlijk gezegd nú naar dat terrein om te checken of daar overmorgen gekampeerd kan worden…”

Het festivalterrein is voor de gelegenheid he-le-maal vol gelegd met rijplaten. De festivalcamping is een ander verhaal, ik duim voor de Veenhopers dat er niet nóg meer regen valt!
Materiaalman Pratley heeft trouwens nog een lekkere quote voor me in petto: “Verno is misschien niet de goedkoopste leverancier, maar ze hebben de allerbeste service! Wanneer we ’s middags bellen met de vraag naar bijvoorbeeld een extra lichtmast, dan staat die er gewoon dezelfde dag al.”

Bedankt Bert!

Janneke de Boer
Medewerker marketing & communicatie

Terug naar overzicht

Werken bij Verno?

Bekijk onze vacatures

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.