Meer verno.

MVO.

Verno vorm
MVO..

Geruisloos groener

Theater, muziek, literatuur en meer vind je op het Leeuwarder stadsfestival Explore the North. Het productiehuis voor makers uit Noord-Nederland pakte na 2 afgelaste edities uit in de Leeuwarder binnenstad met lokale, nationale en internationale projecten.

Naast een festivalweekend waren er drie weken lang verschillende activiteiten te beleven in de stadskas. Om gebruikers van de binnenstad niet onnodig tot last te zijn en bovendien de uitstoot te verminderen koos de organisatie voor de inzet van accupacks. 
Thijs ten Berge, sinds 2021 productieleider van Explore the North en daarnaast eigenaar van Ten Berge Producties (producent van onder andere Bevrijdingsfestival Fryslân, het Fries StraatFestival en Festival Hongerige Wolf in Groningen), vertelt graag over de inzet van deze innovatie.

“De uitdaging dit jaar was de locatie. Op het Gouverneursplein zit geen vaste gemeentelijke aansluiting. Hierdoor kun je geen gebruik maken van vaste stroom op het plein. De stadskas, wat onderdeel is van het festival Explore the North, heeft daar drie weken gestaan. Het zou hierdoor een hele kostbare aangelegenheid en ook niet goed voor het milieu zijn om voor deze periode een aggregaat te laten draaien. Dat was de reden dat we op zoek zijn gegaan naar een andere oplossing. Ik kende het gebruik van accupacks al via het Veenhoop Festival. Daar werd gedraaid met het accupakket op de camping en dat ging eigenlijk best heel goed, daarom wilden we het bij Explore the North ook proberen. In de stadskas draaiden we drie weken lang elke avond programma, van muziek, literatuur, theater en meer. Tijdens het festival diende de stadskas als hart van het festival. Voor deze functie was de inzet van het accupack perfect. Tijdens piekuren zaten we op een verbruik van zo’n 6000 watt en ’s nachts of wanneer de kas gesloten was op 1500 watt. Dat draaide hartstikke mooi; hierdoor ging de accu niet zo snel leeg. Als je meer dan 8000 watt gaat verbruiken, slaat het aggregaat veel eerder aan. Nu werd de accu geleegd tot dertig procent en laadde het aggregaat automatisch de accu weer bij tot honderd procent.”

Ten Berge was aanwezig tijdens een eerdere demodag van Verno, hier werden de nieuwste technieken op het gebied van accupacks getoond: “Naast de presentatie van de accupacks kenden wij deze oplossing al wel. Zoals gezegd, ook op andere festivals hebben we hier wel mee gewerkt, er zijn ook best wel toepassingen geschikt. Maar vaak leverde de inzet van een accu niet voldoende stroom of waren de containers veel te zwaar voor de omgeving. Dit 30kW pakket is best compact, enige nadeel is dat ie op de grond in elkaar gezet moet worden. Omdat we de set drie weken lang in konden zetten, hebben we dusdanig veel diesel bespaard waardoor we de hogere kosten goed konden compenseren. Voor een toekomstige inzet ligt het echt aan de toepassing of we weer een accupack kiezen; hoelang is de periode, wat is de omgeving, wat is het verbruik? Want voor enkel een weekend is het nog een te kostbare investering.”

Collega Fokke vertelt je graag meer over het 30kW accupakket. De set vind je in onze webshop.

Accupakket & Explore the North

Totaal aantal dagen evenement

 21 dagen

Totaal aantal uren 21 dagen x 24 uren

 504 uur

Totaal aantal draaiuren van het aggregaat 

 149 uur

Totaal aantal draaiuren accupack

 355 uur

Totaal aantal liters dieselolie

 417,2 liter

Gemiddeld verbruik 417,2 ÷ 149         

  2,8 liter per uur

Besparing dieselolie 355 (uur) x 2,8 liter

 994 liter

Besparing in kosten

 €2017,82

Besparing  CO2 uitstoot 

 2650 kilo

 

Terug naar overzicht

Wat onze klanten zeggen.

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.